Ще си заслужава ли пришпорването всички неизчистени въпроси относно Общата селскостопанска политика (ОСП) да бъдат разгледани в една мегасреща или натискът на Португалското председателство няма да даде ефект? 

Млади фермери настояват за по-солиден бюджет от директните плащания

Европейските законодатели може и да са далеч от договарянето на финансирането и схемите за субсидии в земеделието, но пък въобще не им липсва дар слово за да дават все по-хиперболизирани определения на самия процес. 

Триалогът се превърна в супер триалог, а двудневният маратон, който се провежда на 25 и 26 май, беше обявен за джъмбо триалог от европейския комисар по земеделие Януш Войцеховски.

Името може да се промени, но същността остава същата: или всички, или нищо, така анализаторите описват разговорите, които европейските лидери водят на високо ниво за бъдещето на аграрната политика на Европа. 

През изминалата седмица преговарящите в Европейския парламент и Португалското председателство се срещнаха за пореден опит, чрез който да уредят останалите разногласия след 7-месечни совалки и преговори на върха. 

И ефектът беше почти нулев - постигнаха се шепа компромиси по незначителни въпроси, анализира ситуацията Gerardo Fortuna в текст euractiv.com.

Очаквано - големите решения ще се взимат на 25 и 26 май.

Парламентът разкритикува португалското председателство, че е твърде дефанзивно в “движенията”, като показва, че държи картите си близо до себе си и се надява на last minute сделка. Анализаторите посочват, че тази тактика е с дълги традиции в ЕС, а старите навици трудно се отхвърлят. 

Евролидерите не на правиха нищо, за да покажат, че тази тактика е неприемлива, след като се договориха за огромния стимул за възстановяване на континента от пандемията след 92 часа интензивни преговори.

Тогава законът на тази мегасреща би могъл да бъде: когато става трудно, определете краен срок и заключете преговарящите в една стая.

Трябва ли да очакваме окончателна сделка и в края на джъмбо трилога? 

Не бързайте толкова, казва в текста си Фортуна. 

Позициите изглеждат наистина твърде далечни и има доста нерешени въпроси. 
Социалната условност, например е един такъв въпрос.  

Необходимо е и споразумение за рамката на екологичните схеми, а именно процентът на бюджета за директни плащания, който ще бъде предназначен за екологосъобразни земеделски практики.

Португалското председателство наскоро внесе окончателно предложение по този въпрос, но евродепутатите все още не са убедени.

Всъщност, успоредно с трилога, ще има официално събиране на министрите на земеделието от ЕС-27 - на 26 и 27 май. Това, от една страна, потвърждава, че португалците искат да подпишат сделка, но, от друга, това може да усложни нещата, превръщайки джъмбо триалога в истинска джунгла, смята анализаторът. 

Ако джъмбо триалога не се получи, все още има възможност за допълнителни срещи. Но тогава ще е време да приветстваме следващото председателство на ЕС, словенското, в джунглата, опитвайки се да намерим компромис за новата ОСП.

Следете темата и на cap4us.agri.bg