Суперхрани се раждат на всеки континент. Тези, които са отглеждани на родна земя, доказано се усвояват по-добре от организма ни.

Просо, лимец, глухарче, лапад, спанак, коприва, ряпа, чесън, глог, черница, лайка…

Най-известните суперхрани в световен мащаб са ядките, броколито, червената риба, зехтинът, авокадото. Много често обаче от това понятие се възползват търговците, които използват екзотичните наименования. 

Екзотичните храни без съмнение носят ползи. Но определено всички тези позитиви могат да бъдат набавени и от „обикновените“ родни суперхрани като мед, арония, шипка, бъз, пчелен прашец, коприва и др.

Всички те могат да бъдат култивирани и все повече стопани в страната се занимават с производството им, много от тях подкрепени от инструментите на ОСП – директни плащания на площ, инвестиционни мерки и други.

Следете темата и на cap4us.agri.bg