Системите за управление на процесите в земеделието могат да намалят с 85% употребата на вода и до 50% разхода на енергия. За възможностите, които дигитализацията на земеделието дава, разказва Ивайло Енев, експерт в сферата на цифровото земеделие, пред Радио Благоевград.

Агринар: Агроиновациите променят земеделието и храните

Вече доста модерни земеделски стопанства внедряват интернет и новите технологии в производството си - сензори, роботи, GPS технологии, дронове, комуникационни системи.

„Всичко това прави земеделието по-устойчиво, по-конкурентоспособно и не на последно място, спестява на земеделските производители не малко средства и увеличава доходите“, категоричен е Енев.

Системите за автоматизирано капково напояване, торовнасяне, климатичен контрол и мониторинг на отглежданите култури спестяват до 85 % вода, до 50 % енергии – ток, газ или друг вид, внасянето на торове. В България вече има компании, които разработват такива системи.

„Какво правим всъщност – взимаме данните от сензорите, анализираме ги и правим последващи действия, тоест шансът за взимането на правилни решения е на 100 %. Няма нещо, което да правим по усет и да грешим, имаме реални данни и съответно резултати. Много е важно, че се минимизират човешките грешки“, обяснява експертът.

По думите му в област Благоевград вече има две оранжерии, в които се използва точно този вид автоматиризано управление на процеса по отглеждането на зеленчуците.

„Всички системи се контролират – проветрители, напоители, торовнасяне, вентилатори, отопление на оранжерията, абсолютно всичко е автоматизирано, за да направим един устойчив климат вътре, за да не се получава стрес при растенията, което води до понижаване на добивите. Това е един чудесен пример за цифрово земеделие и всичко това е произведено в България“, коментира още Ивайло Енев.

Според него финансовата стойност на една такава автоматизирана система е достъпна за малките и средните земеделски производители.

„Инвестицията би се възвърнала за около две години, а в оранжерийното производство за един сезон или за една година. За да имаме устойчив растеж с оптимални ресурси, е необходимо да имаме цифровизация или използването на такива модерни автоматизирани системи“, категоричен е експертът по цифрово земеделие.

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.