Трябва да задаваме правилните параметри за балансирано и здравословно хранене при децата, защото от това зависи укрепването им. Това каза зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията ОСП работи за нас: Много повече от политиката.

Новите училищни схеми - как ще се прилагат?

На Арханегеловден коментирахме темата за новите правила в Училищните схеми и това кой и как ще има достъп до тях в периода от 2023/2024 до 2028/2029 учебна година.

По думите на Джиков трите министерства – на земеделието, здравеопазването и образованието и науката полагат усилия за синхронизирани действия в прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, за да бъдат защитени като полезни практики.

Участниците в уебинара се обединиха около това, че децата и като цяло подрастващото поколение трябва да се възпитава в усвояване на навици за здравословно хранене.

“Необходимо е чрез европейските схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ да осигуряваме висококачествени продукти”, категоричен е зам.-министър Джиков.

Фермер: Обърнаха Училищните схеми в арена на измами

По думите му отговорните институции, в лицето на Държавен фонд „Земеделие“ и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпълняват своите задължения по отношение на контрола, но е наложително неговите механизми да имат още по-висока ефикасност, стриктност и строгост. 

В уебинара взеха участие още Калина Тутева от Министерство на земеделието и храните, Божура Фиданска, от Институт по аграрна икономика, Живка Гроздева, от Асоциацията на овощарите в България, Стоилко Апостолов, който е управител на Биоселена, Димитър Зоров, от Националния съюз на говедовъдите в България и Асоциацията на млекопреработвателите у нас, Цветан Цеков, биопроизводител на ябълки, круши и вишни / член на УС на частното сдружение "Браншова камара „Плодове и зеленчуци“, Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопрроизводителите и ягодоплодните и Теодор Дойчев, член на „Националната асоциация за здравословно хранене за децата”.

Теодор Дойчев представи информация от проведена анкета сред деца за техните нагласи и желания относно храната, която да получават в детските градини и училищата.

По време на темата дискутирахме и темата за доставките на плодове, зеленчуци и мляко, като се обсъдиха и предложенията за увеличаване на процента биологични продукти, които да се доставят до децата.

Калина Тутева уточни, че в новия период на училищните схеми се предвижда да продължат доставките и на пчелни продукти.

Според зам.-министър Джиков по веригата производители и преработватели, доставчици и потребителите, които са децата, трябва да има един еталонен подход, подчинен единствено на предлагането на качествена и безопасна храна. 

Божура Фиданска пък предложи да се обмисли вариант за по-добро пакетиране на храните, давани на децата, както и въвеждането на QR код, който да предоставя пълна информация за продукта.

Заместник-министър Джиков заключи с това, че от Държавен фонд „Земеделие“ е изготвен доклад, който ще бъде представен в ЕК, като той съдържа пълно обследване на училищните схеми – доставчици, брой доставки, деца, предпочитания за храните и други. Скоро докладът ще бъде представен и на бранша.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg