Създателят на най-голямата в САЩ вертикална ферма се подготвя за експанзия. AeroFarms планира да построи в цял свят серия от фабрики, които не са подчинени на сезоните и произвеждат реколта целогодишно, пише AGRONEWS.

Цифрови ферми увеличават реколтата 100 пъти

Аквапонична империя

Най-голямата в САЩ вертикална ферма за растителни култури се намира на територията на бивш завод в Ню Йорк, щата Ню Джърси. Общата площ на насажденията достига 30 000 кв. м. Културите се отглеждат на 12 етажа. Площта на помещението, в което се развива производството, е само 6,5 хил. кв. метра.

Прави впечатление, че напоследък вертикални ферми отварят врати именно на територията на спрели работа заводи, изоставени складове и дори нощни клубове.

Няколко етажа с насажденията се издигат нагоре – понякога дори до самия таван на сградите. За разлика от традиционните оранжерии, многоетажните ферми от този тип нямат нужда от слънчева светлина, почва и редовно поливане.

Под лъчите на светодиодите се отглеждат до 25 вида растения годишно, независимо какъв е сезонът навън и какви са климатичните условия. Настройването на LED осветлението, температурата и подаването на торове позволява да се ускори процесът на развитие.

Както съобщава австралийското издание News.com.au, компанията прибира готова реколта само за 14 дни, вместо обичайните 30. При това се разходват 95% по-малко вода и се използва по-малка производствена площ, сравнено с традиционното земеделие.

По думите на шефа на стартъпа Дейвид Розенберг, на един акър компанията отглежда толкова продукция, колкото една традиционна ферма на 130 акра.

В тази вертикална ферма се прилагат два от най-популярните методи за отглеждане – аквапоника и аеропоника. В първия случай корените на растенията са потопени в хранителен разтвор. Във втория – се пръскат със аерозол на водна основа с повишено съдържание на цинк.


 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!