Констатирам странни неща. Например, всички колеги, които работят по плана, не са се събирали заедно. Единият не знае какво работят другите. Стратегическият плане е цялостна дейност и всички неща в него са абсолютно взаимосвързани, зависещи едно от друго. Това каза за Агри.БГ служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод това докъде е стигнала работата по Стратегичесикя план за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

“Събрах всички колеги, работещи по него, включително и редовите експерти, не само директорите, за да може да не се препредава информация. Нарочно пред всички направихме преглед докъде е Стратегическия план и какви са основните забележки, видяхме къде има дефицити. 

Първи стълб сме ок. До голяма степен са поприключили нещата. За биото имаме бележка от ЕК да премине цялото във Втори стълб, иначе ние искахме една част да се запази в Първи, а другата във Втори, защото ни се струваше, че е по-добре, а и повече средства щеше да има. Но комисията не се е съгласила с тези констатации, затова разместваме някои от нещата от екологичните параметри от Първи към Втори стълб, не е нещо особено, но с Първи стълб сме горе-долу готови”, обясни министърът. 

По думите му, обаче, нещата по Втори стълб са в ход на изчистване на доста детайли. 

“Там има изключително много неща за правене. Предстоят почти всеки ден срещи с ескпертите, за да изчистим детайлите. Всички работим пряко по мерките, за да няма загуба на време”, обясни Гечев. 

Важно е в да се създадат и да заработят и всички системи, които са заложени. Новото подпомагане, системите за контрол, оречтаването - всичко е свързано с тях. 

“Трябва да започне предоставянето на електронни услуги, които са заложени. Тежко е закъснението в изработването на всички информационни системи. Доникъде сме, буквално. И го казвам пред най-голямата специализирана медия в България. 
Но ще се справим с всички неща. Нека са спокойни земеделските поризводители”, каза министърът. 

В крайна сметка, всички се питат кога ще е готов планът. 
“Амбицията ни е до края на октомври месец да сме отговорили на всичките забележки, за да можем да вкараме този вариант. Ако има след това нещо за изчистване, до Нова година да е готово”. 

 Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg