Искам българските земеделски производители да знаят, че няма да оставим държавата без Стратегически план и считаме, че той ще бъде добър. Това каза зам.-министър Явор Гечев по време на уебинар на Агри.БГ на тема „CAP4US уебинар: Стратегическият план на България за новата ОСП“.

Изкупни цени на млякото

“Освен това, до края на този месец ще имаме драфт по отношение на екологичните компоненти по Втори стълб. Пишем и стратегия за лозята и виното, защото такава нямаше. Почти сме завършили стратегия за розата, подготвяме и интервенция по различните параметри за розопроизводството. Всичко върви максимално бързо”, обясни Гечев и добави, че след входирането на плана започва истинската работа.

“Стратегическият план ще създаде предпоставки за промени в националното законодателство, което трябва да се приеме. Трябва да се промени голяма част от Закона за подпомагане на земеделските производители и не само”, напомни Гечев. 

Според него ще се работи по Наредба за национално и регионално представителство на браншовите организации, като уточни, че в Стратегическия план се въвежда определяща роля на браншовите организации.

„Трябва да качим браншовите организации на друго стъпало, те да имат делегирани права“, поясни Гечев.

По думите му има и няколко неща, които трябва да знаем и съобразим в Стратегическия план, като Зелената сделка, различните директиви за птиците и стратегията "От фермата до трапезата".

“Трябва да свикнем да живеем с мисълта за екологизация и спазване на екологични мерки”, категоричен е Гечев.

Той информира, че министерството работи и по нови неща, които до момента не са били включени в стратегията, част от които механизъм за управление на риска.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg