Сигурно неразбираемо за околния свят е вълнението тези дни в аграрния сектор. Говори се за Стратегически план, забележки/коментари и се обсъжда колко са, но официално не се показват никъде.  

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

За читателите на Агри.БГ е ясно, че от документът, пристигнал в понеделник 23 май от Европейската комисия, в голяма степен зависи как ще се осъществява работата на българските земеделски производители от догодина. 

На аграрното министерство му трябваха три работни дни, за да съобщи, че писмото (Observation letters on CAP strategic plans) е пристигнало и това стана след като единият от зам.-министрите - Иван Христанов, нямаше как да избяга от въпроса в ефира на БНР и потвърди, че има писмо и то е с 200 забележки. 

Нека само обясним, че никъде официално този документ не е достъпен, нищо че всички се надяват да го видят.

Това с броят на забележките/коментарите се оказа новата политическа заигравка. 

Първо се казва, че са 200, после - ден по-късно, бившият аграрен министър Десислава Танева обявява от парламентарната трибуна, че забележките не само са 405, а и са рекорден брой в сравнение с писмата на другите страни членки. 

Вероятно Десислава Танева се е засегнала, защото зам.-министърът спомена, че забележките са по-малко от получените за предходната програма (предишния програмен период) - когато били 400. 

Мотивите на зам.-министъра пък да каже по-ниско число също ни приличат на политическо мерене на ... знаете какво. 

“Забележките ми са по-малко от забележките ти!”

(С тая разлика, че Стратегическият план е писан от 4 земеделски министъра.)

Ще посочим няколко факта, за да сме честни пред читателите си: 

- в писмото на Хърватия има 413 забележки/коментари;
- на страницата на ЕК не са публикувани писмата на всички държави-членки;
- в нашето писмо забележките/коментарите са разделени на групи - общи въпроси и подборни коментари, които на ситно разглеждат различни аспекти на общите въпроси, т.е. не са точно 405, а 397;
- част (не особено голяма) от тези остойностени с числа абзаци, са положителни и започват с “Комисията приветства усилията на България..”. 

Десислава Танева няколко минути отправя хули по съсипващото българското земеделие сегашно управление - което без съмнение, признаваме, влага огромни усилия и доста се старае в тази посока. 

От думите й човек без каквито и да било познания за сектора би преценил, че тя грам не е участвала в управлението му и дори писането на Стратегическия план не е било нейна отговорност в даден момент от кариерата й. 

Политиците в нашата страна се надяват на късата памет на неполитиците. 

И точно това припомни от своя страна колегата й Пламен Абровски на страницата си във Фейсбук. 

“Стратегическия план е плод на усилията на пет правителства и четири министъра - като започнем с преговорите на ниво ЕК, стартирали по времето на Румен Порожанов, преминем през анализите и интервенциите, изготвени по времето на Десислава Танева и Христо Бозуков и стигнем до финалното предаване от Иван Иванов. Успехите и провалите трябва да се разглеждат като съвкупност от решенията на всеки един от тях”, написа той и дава пример с една от забележките/коментарите в писмото - “По отношение на по-справедливото разпределение на директните плащания България се приканва да предостави количествен анализ, показващ комбинираното въздействие на всички предложени инструменти за подпомагане на доходите върху нивото на доходите на земеделските стопанства. Това ще позволи на службите на Комисията да извършат цялостна преценка дали нуждата от по-справедливо разпределение и по- добро насочване на директните плащания е задоволена в достатъчна степен.”
Знаете ли какво означава това? В Стратегическия план няма КОЛИЧЕСТВЕН АНАЛИЗ, който да показва как ще се повишат доходите на земеделските стопани. Извинявайте, но това не е анализ, който оставяш за последния момент - това е анализ, от който тръгваш, ако искаш да има справедливо разпределяне на субсидиите”. 

Оттук стават ясни две неща: 
- никой не иска да поеме отговорност за действията си и липсата на адекватно написване на плана;
- документът с коментарите е четен от Х на брой хора - и Танева, и Абровски цитират писмото на Комисията, вероятно повечето журналисти и браншови организации вече са се сдобили с него, четат внимателно какво ни съветва ЕК и цъкат с език. Това на практика обезсмисля непубликуването му. 

 

Тайнствеността, която демонстрират от екипа на земеделския министъра Иван Иванов не ни е ясна. Може би точно на това е разчитал и заместникът му и смело обяви 200-те забележки - че никой няма да види. 

Отново ще обясним, че ЕК може да публикува писмото с коментарите си, но само ако българската държава разреши и това най-вероятно ще стане след изтичането на триседмичния срок за отговор, който имат от аграрното министерство. 

“Приканвам г-н Иван Иванов да направи писмото с коментарите публично, за да стане видна истината - кой, какво, кога!”, написа Абровски и ние се присъединяваме към този призив. 

С непоказването на документа изглежда, че има нещо срамно и тайно, а че четирима министри не са си свършили като хората работата, това на нас ни е ясно. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg