България има Стратегия за цифровизация в земеделието. Тя е изготвена през 2019 г. Нещата много се промениха оттогава и смятам, че тя трябва да бъде ревизирана и актуализирана. Това каза зам.-министърът на земеделието Георги Събев по време на участието си в AgriПодкаст.

Всички епизоди на AgriПодкаст 

Събев припомни, че вследствие на Ковид кризата беше създаден механизма, по който беше създаден и Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). В него е предвиден инструмент, чрез който дигитализацията също ще бъде подкрепена.

“Да, факт е, че някои неща можеха във варианта, изпратен до ЕК на 25 февруари 2022 г., да бъдат малко по-амбициозни, що се касае до дигитализацията. Това са сериозни инвестиции и те следва да бъдат подкрепяни, но нека не забравяме това, което се предоставя на българските фермери чрез НПВУ, включително и инвестиции в средства, които ще помогнат да ускоряване на дигитализацията в стопанствата.

Винаги може да се желае повече. В доста параметри, касаещи дигитализацията, България не е в челните, може би дори не е и в средните позиции на Европа, така че наистина трябва повече амбиция. Но пък смятам, че има и достатъчни инструменти, които да се ангажират и да помогнат за въвеждането на повече цифровизация”, призна Събев.

Нашето наблюдение пък е, че по някакъв начин земеделските производители не са изкушени от темата за дигитализирането на стопанствата. Причините затова вероятно са много.

“Дигитализацията и механизирането на стопанствата е едно голямо решение на проблема с недостига на работна ръка. Така че дигитализацията не е просто въвеждане на нещо ново, а решаване на актуални, наболели и натрупани проблеми с години. Личното ми мнение е, че трябва да се работи в тази посока като се окуражават и фермерите да посещават изложения и да се интересуват от разработчици. Повече дигитализация в стопанствата ще помогне за по-пряк контрол и по-бърза реакция в стопанствата”, сподели Георги Събев.

Фактът, че голяма част от фермерите у нас са на възраст над 40 години е показателен за това, че секторът е малко или много по-консервативно настроен. Заедно с това цените на машините, включващи нови технологии, както и липсата на кадърни хора, които да ги управляват, прави внедряването на иновации и дигитални решения доста трудна задача.

“Дигитализацията трябва да бъде свързана и с обучаването на кадри и използвам вашата платформа да призова всички висши учебни заведения, които обучават кадри в земеделието да включват повече обучителни елементи за дигитализация, за използване на съвременни технологии, за да има адекватно подготвени кадри, които още след завършването да могат да бъдат интегрирани на пазара на труда.

Има изключително много възможности пред младите фермери. Съвременното земеделие може да бъде изключително съвременен бизнес, използващ нови технологии и осигуряващ прехраната ни. Така че дано посланието да стигне както до подрастващите, така и до висшите учебни заведения - инвестирайте в дигитализация!”, заключи Георги Събев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg