От догодина задържането на животните, подпомагани по преходната национална помощ, намалява от 70% на 50%. Това бе съобщено на заседание на Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план, провело се на 27 октомври, научи Агри.БГ.

Животновъди, не забравяйте ежегодната инвентаризация

Животновъди настояваха това задържане напълно да отпадне.

„В този труден момент ще бъдем принудени да задържаме продукция без участие на свободния пазар, за да осигуряваме храна на животните си. Експертите са в грешка, ако мислят, че ще бъдат продадени всички животни за субсидиране около 200 лв. Всички ние сме обвързани с други програми за земя, обвързана подкрепа и други мерки и схеми за подпомагане, включително и банкови кредити“, пишат 19 фермерски и развъдни асоциации в писмо до земеделския министър и ресорния зам.-министър.

Добра новина е, че се приема предложението храненето на собствени телета също да се брои за доказване на мляко по обвързаната подкрепа.

Важно е да се знае още, че се увеличава литражът на млякото за доказване на реализация при овцете под селекция – от 70 л на 100 л, и при козите – от 100 л на 300 л.

По време на срещата са обсъдени също новите правила на подпомагане по обвързана подкрепа за животни, които не се подпомагат и трябва да останат в резерв. Браншови организации настояват да се върне старият метод за замяна на животните при нужда във фермата. В момента реални продуктивни животни не се заявяват за подпомагане, а се изхранват като несъществуващи.

Отново бе повдигнат и въпросът за подпомагане по мярката за пасторализъм. Асоциациите отстояват позицията си до момента, тъй като няма логика животните да имат право на пашуване в националните паркове, но не и на подпомагане.

Изискването за плодовитост отпада, но засега Министерството на земеделието не се отмята от решението си да наложи възрастова 10-годишна граница на млечните крави и биволици.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg