Възрастови ограничения и плодовитост – това са двете изисквания, на които говедата млечно направление ще трябва да отговарят, за да получат обвързаното си подпомагане в новия програмен период. Въпреки че и фермери, и браншови организации се обявиха твърдо против, досега няма промяна в моделите на интервенции, които Министерството на земеделието предлага.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Ако интервенциите останат в сегашния си вид, допустимите за подпомагане крави трябва да имат най-малко 0,7 раждания в рамките на една година. Задължителната възраст пък е от 22 месеца до 10 години.

„Нали искате мляко! Какво ви интересува възрастта? Защо тя да е определяща? Възрастта да си я определяме ние! Стига регулации! Оставете ни да работим!“, апелира от страниците на Агри.БГ Марияна Генчева.

Неин колега също настоява за увеличаване на възрастта на кравите за подпомагане.

„В цял свят се работи за удължаване на възрастта на продуктивните животни, само ние тук ще ги ликвидираме на 10 години! Много колеги се изказаха по този въпрос, но от министерството се правят, че не са ги чули! Това се прави заради собствениците на големите ферми, където животните им не достигат тази възраст и по този начин ще има повече пари за тях“, убеден е друг наш читател.

От Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) официално са входирали своето становище по така предложените две интервенции за млечни крави. Те дават за пример съвременното европейско млечно говедовъдство, в което се залага на удължаване на продуктивния живот на кравите, увеличаване на лактационния период, намаляване на процента на разплодния материал и производството на много мляко. 

„Високомлечните крави се осеменяват след 100-120 ден, защото до тогава те дават по 40 литра мляко дневно. Ако се пристъпи към по-ранно заплождане, за да се спазят предложените изисквания в интервенцията, ще се загубят тонове мляко“, категорични са от бранша. 

Целта на всеки стопанин е да отглежда крави от млечно направление за производство на много мляко и осигуряване на разплоден материал. В най-добрите ферми осеменяването започва щом млечността падне под 35-40 кг на ден. Високопродуктивната крава обаче много трудно се запложда от първи път.

„Нашите данни от фермите (популация от над 30 000 броя) показват период между отелванията от средно 446 дни. Това означава, че на сто крави девет ще бъдат лишени от помощ. По този начин, най-продуктивните крави, осеменявани с тестирана семенна течност от геномни бици, остават без субсидии. 

С това изискване за плодовитостта и възрастта на кравите се „тръгва” срещу световните селекционни модели, заложени в развъдните програми на напредналите страни в млечното говедовъдство“, категорични са от НСГБ.

Нещо повече, уплътненото отелване ще предизвика големи затруднения в организацията на работата във фермите – недостиг на клетки за телетата и материални загуби от отглеждането на мъжките телета. „Нека най-напред си направим системата на депа за доотглеждане на новородени телета, и тогава да говорим за плодовитост“, призовават от бранша.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg