Представителите на държавите-членки в Специалния комитет по земеделие дадоха положителен сигнал, като одобриха мерките за опростяване, предложени от Европейската комисия. 

Copa-Cogeca потвърждават подкрепата си за пакета за опростяване и приветстват този ход на Европейската комисия, който показва разбиране на трудностите, пред които е изправен европейският фермер. Това се казва в официална позиция на най-голямата европейска организация на земеделски производители, защитаващи интересите им. 

Copa-Cogeca вярват, че тези промени ще осигурят повече гъвкавост на фермерите при осъществяването на прехода към по-устойчиво земеделие по начин, който отчита почвените, климатичните и местните условия и спецификите в ЕС. 

“Очакваме най-вече тези мерки за опростяване да улеснят промените в националните стратегически планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) и да направят процеса на тяхното одобрение много по-бърз”, смятат от организацията.

Тези мерки не променят основните цели на ОСП, но осигуряват необходимата гъвкавост за земеделските производители, за да могат да адаптират практиките си и да отговорят по устойчив начин на непрекъснато утежняващият се натиск от по-чести климатични събития, геополитическа нестабилност и несигурност на пазара, се казва в становището.

Мерките трябва да се прилагат със задна дата до януари 2024 г. и трябва да осигурят така необходимата предвидимост и стабилност за земеделските производители до 2027 г.

“Сега призоваваме Европейския парламент да се ангажира бързо и да предостави положителна обратна връзка до края на април относно предложенията, така че те да могат да бъдат приложени от фермерите на място”, добавят от Copa-Cogeca.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg