Какво става с допълнителния бюджет по подмярка 6.1? Ще има ли плащане и кога? На тези въпроси на читател на Агри.БГ експертите от Държавен фонд „Земеделие“ отговарят следното.

ДФЗ отговаря: Какво се случва с подмярка 4.1.2?

Със заповед от 25 февруари 2020 г. на Министъра на земеделието е одобрено увеличението на бюджета по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Заповедта е в сила от 11 март 2020 г. 

Към настоящия момент са изготвени 105 броя уведомителни писма на кандидатите, които са в резервния списък и очакваха увеличението на бюджета. 

Уведомителните писма за предоставяне на документи преди сключване на договора за безвъзмездна финансова помощ към момента се изпращат на бенефициентите

Във връзка със ситуацията в момента заради коронавируса има опция кандидатите, след като са си набавили всички необходими документи и получат покана за подписване на договор, предварително да си запазят час по телефона в Областната дирекция на ДФЗ, за да могат на място да подпишат договора си.

А каква е равносметката до момента? През март земеделският министър Лозана Василева цитира данни, според които по подмярка 6.1 са сключени общо 2 108 договора по двата приема в настоящата ОСП. Договорени са 103,071 млн. лв. и са изплатени над 77,641 млн. лв.

От края на февруари е увеличен бюджетът по подмярка 6.1 с допълнителни 12,9 млн. лв., което дава възможност за сключване на над 260 нови договора. Подпомагането, което ще получи всеки един от тях, е в размер на 25 хил. евро.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Министерството: Вижте най-важното за новите приеми по ПРСР

От Съвета по животновъдство: Отварят се подмерки 4.1, 5.1 и 16.4

Субсидии: Как министерството преразпределя 175 млн. евро?