Министерството на земеделието и храните (МЗХ) работи върху корекции в дефиницията „активен фермер”, научи Агри.БГ. 

Ще измести ли оставката на кабинета важните проблеми в земеделието?

Понятието бе въведено чрез изменение в Закона за подпомагане на земеделските производители, според което бизнесите в сектора, които нямат Код на икономическа дейност „земеделие” трябва да докажат, че доходите им от земеделие са най-малко една трета от общите, а годишният размер на директните плащания е минимум 5 на сто от общите приходи, получени от неселскостопански дейности през най-близката данъчна година.

Със старта на плащанията по Кампания 2023 се оказа, че много реални фермери не са активни. Излязоха редица индивидуални и общи казуси, които доведоха до извода, че родната дефиниция за активен земеделски стопанин има нужда от корекции.

Паралелно с това се появиха и проблеми със Системата за мониторинг, които също „родиха” неактивни фермери. Пример: ЕООД, което освен земеделска извършва и друга дейност, но поради идентифицирани от Системата „площи с постоянен характер”, не може да получи в пълен обем директните си плащания и реално става неактивен фермер, отпада от системата за подпомагане и влиза в омагьосан кръг.

Докато напрежението в сектора растеше, от агроминистерството неколкократно даваха индикации без подробности, че по проблемът се работи. По информация на бранша МЗХ е изискало становища и предложения за нова дефиниция от организациите в сектора.
Планира се по време на дискусиите с Брюксел за промени в Стратегическия план да се обсъдят и корекциите относно „активен фермер”. А те са:

Досега приложените изисквания оставят и се добавя нова възможност, според която активни фермери са земеделски стопани, заявили не по-малко от 10 ха, а за оранжерии – не по-малко от 0,5 ха, и/или не по-малко от 50 едри преживни животни, 100 дребни преживни животни и/или 20 пчелни семейства. 

 

Предложението на биосектора е тези изисквания за него да са наполовина, тъй като биостопанствата често са с по-малки мащаби.

Дали тези нови критерии ще станат официални и кога, предстои да разберем. Агри.БГ следи темата.