На фона на войната в Украйна и галопиращите цени на ток, горива, газ и торове, е сякаш нормално фермерите да мислят какво се случва тук и сега, а не какво ги очаква след десетина месеца, когато започне новият програмен период на ОСП.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

След като на 25 февруари страната ни предаде проекта на Стратегическия план за земеделие с правилата за производителите през следващите пет години, страстите се поуспокоиха. Не че всичко е идеално в него, но двете години обсъждания, прехвърчане на становища и търсене на компромиси умориха участниците в Тематичната работна група.

По последна информация директните плащания в новия програмен период ще са 5 705 761 069 евро, или с 351 934 697 евро повече спрямо предходния. По втори стълб, за селските райони, бюджетът за земеделие е 3 527 033 050 евро общо публични средства за 7 години (с прилагане до 2029 г.), като увеличението на година е с 158 823 190 евро.

И ако на хартия парите занапред изглеждат повече, реално те могат и да не се окажат чак толкова много. Дали и вие мислите така, ви попитахме в нашата тематична анкета, в която са се включили около 400 читатели на Агри.БГ.

Сякаш не е изненада за никого, че преобладава мнението, че парите реално няма да са повече (общо 82% от отговорите). Според топ отговора (31%) подпомагането няма да стигне до реалните производители. Дори таванът за директни плащания от 100 000 евро лесно може да се заобиколи, както се случва и в момента.

Други 28% смятат, че колкото и да се увеличава размерът на българските субсидии, те ще имат ефект чак когато се доближат до тези на другите страни членки. Това е онази външна конвергенция, за която нашите стопани бленуват, откакто сме влезли в ЕС.

Според 23% от анкетираните пък инфлацията ще изяде увеличения бюджет. Тази тенденция започна да се усеща още миналата година, а с военните действия в Украйна се засилва с всеки изминал ден и сякаш никой не знае кога ще бъде достигнат прагът, ако въобще има такъв.

Има все пак едни 13% от анкетираните, които не са загубили оптимизма си. 9% от тях вярват, че с парите за земеделие в новата ОСП този път ще се подпомогнат малките и средни производители. 3% се надяват те да бъдат балансирано разпределени по сектори, а едва 1% са убедени, че по-голямото национално съфинансиране от 60% вместо досегашните 15% също ще окаже положителен ефект.

Няма какво да се лъжем. Цитираните от Министерството на земеделието милиарди в момента изглеждат доста абстрактно, докато стопаните не видят какво влиза реално в собствения им джоб. Даже за тях е по-важно дали парите от Кампания 2021 ще дойдат навреме, за да заложат новата реколта или да подсигурят храна на животните, преди да е станало прекалено късно.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg