Мистерията около това, кой разпредели парите за земеделие за следващите пет години, продължава да се заплита. Топката се прехвърля между различните ръководства за последните няколко месеца, които си измиват ръцете със завареното положение, оставено от предходните.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Първо, екипът на земеделския министър Явор Гечев обяви, че ставките са определени от външна фирма. След това самият министър обясни, че тази задача е била възложена на Селскостопанска академия и ставките са били заложени в проекта на Стратегически план още през февруари.

Трудно ни е да повярваме, че служебният министър, който винаги е готов да отговори на журналистически въпрос или на недоволството на протестиращи фермери, тъне в неведение за аномалиите в определянето на едни ставки. Сигурно е доста по-дълго за обяснение, но засега разполагаме само с различни теории на конспирациите.

Скандалът с парите по обвързана подкрепа за следващия програмен период не е изолиран случай. Всеки път като се раздават милиони, очите на бранша са на четири, защото не знаят откъде може да дойде изненадата. Всеки казва, че не иска да се противопоставят сектори, да не се взема от едни, за да се даде на други, но накрая все така се получава.

Ясни правила и принцип на разпределяне на парите по сектори – за това настояват фермерите. От Министерството обещават, че точно това целят с разработването на нови технологични карти с актуализирани разходи за отглеждане на 52 култури. 

За тези технологични карти Явор Гечев заговори още докато беше служебен зам.-министър преди година. Тоест нищо ново под слънцето. Освен това тяхното разработване ще бъде дело на външен изпълнител и сякаш отново се въртим в омагьосан кръг.

Друго важно нещо, което трескаво чакаме от месеци, да не кажем от години, е Законът за браншовите организации. Умишлено или не, неговото приемане се бави и управляващите се оправдават със съмненията си за представителност на някои фермерски организации и остават глухи за техните предложения.   

Ставки за животновъдите - повече или по-малко ще са те от догодина?

Проблем остава и фиксираният бюджет, който по обвързана подкрепа е 13% от общата сума за директни плащания – 1,6 млрд. лв. на година. Тези 13% обаче отдавна са изядени от инфлацията, което може да се промени с едно евентуално преразглеждане на Многогодишната финансова рамка за 2021-2027. Тук обаче топката се върти из коридорите на ЕК.

А каква точно топка се търкаля из лабиринтите на Министерството на земеделието, все още не е ясно. Кашата с орязаните ставки по доста направления от догодина стигна до ушите на еврокомисаря по земеделие, на президента на Република България и на председателя на парламентарната Комисия по земеделие у нас.

Докато чакаме дали нещо ще се отрони от тяхната уста и дали ще се стигне до връщане на Стратегическия план, дайте своя глас в новата анкета на Агри.БГ, отговаряйки на въпроса: „Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?“. Резултатите до момента показват, че най-много ви мъчат съмненията за лобизъм и злоупотреба с влияние, както и липсата на компетентни експерти в държавната администрация.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg