Следващите няколко седмици ще бъдат натоварени, тъй като държавите членки, включително и България финализират своите Стратегически планове. Напредъкът по Пакета за реформа на ОСП беше дискутиран на заседание на Специалния комитет по селско стопанство (СКСС) на 8 ноември в Брюксел. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Регламентите вече са преведени на английски език и може да се очаква вотът в Европейския парламент да се състои, както е планирано, на 23 ноември. На 2 декември се очаква пакетът да бъде одобрен от Съвета. 

Относно делегираните и прилагащите актове стана ясно, че първата част от тях трябва да бъде приета в началото на декември, за да могат държавите членки да представят своите стратегически планове до 1 януари 2022 г. Останалите текстове от втората част се очакват в началото на 2022 г.

Първото заседание на новата Експертна група за Регламента за стратегическите планове е насрочено за 23 ноември, а държавите членки изглежда ще гласуват спешните прилагащи актове в новосъздадения „Комитет по ОСП“ на 8-13 декември преди официалното им приемане на 21 декември. 

Шестмесечният процес на оценка на стратегическите планове ще започне в началото на 2022 г., а новите правила на селскостопанската политика ще бъдат въведени в действие от 1 януари 2023 г.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg