"Министерството на земеделието не предвижда спиране изпращането на нотификацията за новата държавна схема "Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните", отговарят от ведомството на депутатско питане, позоваващо се на недоволството на редица развъдни и браншови организации най-вече от овцевъдството и козевъдството.

СЕУ най-накрая заработи

Бюджетът на подпомагането беше увеличен през 2022 г., а от агроминистерството заявиха, че ще подкрепят селекционната дейност с още средства през 2023 г. Последва Съвет по генетични ресурси в животновъдството през април, на който тябваше да се обсъдят новите условия и ставки по схемата. Срокът за изпращане на нотификация изтича в края на юни, а недоволството в сектора отново е налице.

От една страна, животновъди реагираха остро – за какво точно се дават тези пари и каква е добавената стойност от тях. От друга страна, развъдни организации излязоха с протестна декларация за начина на определяне на условията за прилагане на схемата, оплаквайки се от липсата на публичност и мотиви за неприемането на техните предложения.

Постъпилите предложения са детайлно обсъдени на няколко работни срещи, включително и на Съвет по генетични ресурси, уверяват от министерството и заявяват, че консенсус между всички развъдни организации в овцевъдството и козевъдството не е постигнат, което е причината отделните предложения да не са включени в схемата.

От ведомството посочват следните предложения и мотивите за отказ от тях:
  • Финансова помощ за извършване на контрол на определени селекционни признаци за овце от всички породи без да се отчита продуктивното им направление.

Отказът е мотивиран с това, че ИАСРЖ многократно е припомняла, че породите овце се класифицират по продуктивни направления – млечни, месодайни, тънорунни и комбинирани и имайки предвид че средствата по помощта са лимитирани, следва животното от определено направление да получава държавна помощ за конкретна развъдна дейност, свързана само с това направление.

  • Тестирането на млади мъжки животни по собствена продуктивност да не се извършва само в един животновъден обект – депо.

„Същото не е взето под внимание в Схемата, тъй като правилното извършване на дейността изисква животните да се отглеждат при еднакви условия на средата, в това число технология на отглеждане, тип и ниво на хранене, което трудно може да се постигне при отглеждането им в различни животновъдни обекти”, отговарят от МЗм.

МЗм: Предвид постъпилите предложенията за увеличаване на размера на ставките и включването на допълнителни дейности в обхвата на помощта, допустимия за прилагане срок на настоящата Схема (30.06.2023 г.) няма да се прилага, а се пристъпва към нотификация на нова схема за държавна помощ по правилата, валидни за новия програмен период 2023 -2029 г. и плащането по новата помощ ще бъде с новите ставки и дейности.

Важно уточнение обаче е, че новата схема за държавна помощ ще се прилага след датата на получаване на окончателен номер в регистъра на държавните помощи на ЕК до 31.12.2029 г.

„Всяко забавяне на нотификацията на новата схема застрашава изпълнението на одобрените развъдни програми и извършването на допълнителните развъдни мероприятия”, обосновават се още веднъж от агроминистерството, като подчертават, че забавянето ще засегне не само овцевъдството и козевъдството, но и останалите подсектори – говедовъдство, свиневъдство, птицевъдство, пчеларство, коневъдство и зайцевъдство.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg