Нови три огнища на африканска чума при домашни прасета установи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във Варненско през първата седмица на март, съобщиха от ведомството. И трите обекта се намират в село Цонево, община Дългопол и отглеждат животни от породата Източно-балканска свиня. Засегнати са общо 66 прасета.

Чумата удари още две свиневъдни стопанства в Шуменско и Варненско

В 3-километровата предпазна зона, в която ще бъдат умъртвени заразените и контактни животни, както и дворните и нерегистрирани такива, влиза само село Цонево.

В 10-километровата наблюдавана зона, в която ще се засилят мерките и контролът върху отглеждането на свине, попадат селата Дебелец, Дългопол, Сава и Величково от община Дългопол; селата Бозвелийско, Бързица и Чайка от община Провадия, и селата Нова шипка и Гроздьово от община Долни чифлик.

БАБХ потвърждава забраната за търговия, придвижване и транспортиране на домашни прасета на територията на област Варна, освен при спазване на определени условия за животни, предназначени за клане.

В областта са открити най-много огнища на заболяването от началото на годината - вече 9, като умъртвените свине са над 40 000.

От Агенцията са установили вторично възникнали случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета на териториите на областите Ловеч, Стара Загора, Бургас и Монтана през първата седмица на март. Заразените животни са общо 23, като най-много - 12, са открити в района на държавно ловно стопанство Несебър.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

На дневен ред: Новите изисквания към животновъдните обекти

Биосигурност: Пълна дезинфекция на автомобилите на Дунав мост 2