Охлаждането на кореновата система може да осигури пълноценна реколта дори при по-високи температури от обичайното. До този извод стигнаха учени от Техническия университет Брауншвейг, Германия, информира Fruchthandel.de.

Надежди сред малинопроизводителите за по-добра година

Учените са успели да покажат на практика, че при по-висока температура растения регулират своя растеж с помощта на корените. Покачването на температурата в зоната на кореновата система стимулира освобождаването на хормон на растежа. Той се насочва към наземната част на растенията, провокирайки развитието на издънки. По този начин се осигурява гъвкава реакция на културите на фона на променящата се температура в околната среда.

Ускореният вегетативен растеж обаче често не е търсен от фермерите. Например, при отглеждането на някои култури той води до негативи. При краставиците и домата ускореният вегетативен растеж може да провокира по-нисък добив.

Твърде интензивното развитие на растенията може може да направи готовата реколта негодна за съхраняване.

Глобалното затопляне на климата предразполага този сценарий да се наблюдава все по-често. Поради това учените са открили отговор на проблема. Те виждат решение в охлаждането на кореновата система с помощта на смарт системи за напояване. Например, чрез добре подбрана стратегия за капково напояване с хладка вода.