В Холандия студенти от университета Вагенинген разработиха схема за пикселно земеделие. Пикселите са най-малките елементи, които изграждат една двуизмерна картина.

Схемата за пикселно земеделие помага да се изучат интересите на стопаните и да се подобрят продуктите за растителна защита, разказва Aggeek.net. 

Роботи извеждат китайското селско стопанство до нови висоти

За целта на изследването 10 хектара земя са били разделени на участъци от по 100 кв. см. На всеки от тези "пиксели" били засети различни земеделски култури. Сеитбата била осъществена от създаден специално за проекта робот Robot One. Изследването на студентите постигнало едновременно няколко цели. 

Разнообразие на стопанството 

Студентите събрали на едно място различни растителни видове, за да установят колкото се може повече вредители. С прецизното сеене бил натоварен роботът, снабден със специална игла. 

Отказ от пестициди и торове 

Системата за пикселно земеделие позволява на фермера да не използва пестициди и торове. По този начин се запазва здравето на почвата и не се губи реколта. 

В Холандия има практика фермерите да отглеждат на нивите си различни култури за болници и ресторанти в областта. Бизнес моделът, реализиран от университета Вагенинген, позволява на всеки клиент да наеме участък земя и сам да определя какво да се отглежда на него. 

Контролът върху състоянието на реколтата се проследява с редовно фотозаснемане. В онлайн режим клиентите могат да наблюдават какво се случва със стопанството им. 

Роботът – неизменен помощник в пикселното земеделие 
За целите на проекта студентите от Вагенинген създават робот, който има само една ръка. Той може да обработва 2 000 кв. метра на година. За по-големи площи тази технология не е приложима. Роботът сее, плеви, коси.

Еко тенденции, които ще променят света през 2020 г.

Отглеждане на бразди 

Този начин на земеделие включва обработване на полета, разделени на дълги тънки ивици, като се използва система за сеитбооборот. 

За да се намали максимално рискът от разпространяване на болести, в пикселното стопанство се използва смесено отглеждане на растения на бразди и блокове. Благодарение на това се увеличава биоразнообразието от култури в един участък. 

Учените продължават да изследват кое е оптималното съчетание на растителни видове с цел минимален риск от разпространяване на болести.