Нарастващото влияние на някои зелени политики в Общатата селскостопанска политика (ОСП), което беше характерно за последните 10 години, ще бъде силно намалено. Това сочи прогнозата на бившият земеделски министър Васил Грудев за европейската селскостопанска политика от следващата година, изказана в предаването "Агросвят" по Дарик радио.

Четете още: Васил Грудев: Напояването трябва да бъде тема №1

 

Според него основание за това дава последното развитие на дебата в европейските структури.

През миналата седмица Европейската комисия се е отказала от допълване, разширяване и подобрение на текстовете, свързани със стратегията „От фермата до масата“, както и от намерението да доразработва всички текстове, които са необходими за пълното прилагане на т.нар. Зелена сделка, отбеляза Грудев. 

„Това са теми, които показват, че тази политика по един или друг начин ще бъде намалена още от следващата година, защото оттогава ще има нови състави на Европейския парламент и на Европейската комисия.

Тенденциите са по-скоро отрезвителни, Европа си даде сметка, че трябва да залага на производството и пазара, а не на зелените компоненти на Общата селскостопанска политики“, каза още Грудев. 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

 

Според него това са посоките, които ще обуславят и следващата ОСП с участието на Украйна по какъвто и да е начин. В момента се реализира първата стъпка за едно по-ефективно присъединяване на Киев. Тя е свързана с обособяването и отделянето на финансови пакети под формата на подпомагане, подобно на нашия САПАРД.

„Това са тенденции, които трябва да знаем и да ги отчитаме, не е нужно да си затваряме очите и да се заблуждаваме за онова, което ще се случи. Необходимо е да сме наясно, за да търсим нашите възможности. И на тяхна база да вземем националните си решения“, убеден е Васил Грудев. 

Общата селскостопанска политика се намира на кръстопът, в който всички страни-членки трябва да изберат накъде ще продължат, смята той. 

„Очевидно ОСП няма как да остане същата и да бъде насочена към площно подпомагане, каквото е в момента. Трябва да се търси нов дизайн на селскостопанската политика, който да е свързан с реалностите“, посочи Грудев. Според него става дума за един изключително нарушен пазар за земеделските стоки и продукти. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg