Комитетът по наблюдение (КН) на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. одобри 17-то изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020) по време на третото си заседание в София.

Основната цел е осъществяване на ефективно разпределение на свободния финансов ресурс в съответствие със заложените цели и приоритети по Програмата до края на 2025 г. 

Във връзка с генерираните свободни средства по отделните мерки и подмерки се предвижда преразпределяне на средства в размер на близо 100 млн. евро. Промените са обосновани и с наличието на изготвени проекти в Държавен фонд „Земеделие“, отговарящи на условията за допустимост и съответстващи на критериите за оценка, за които не е бил наличен бюджет по съответните процедури за прием. 

С промяната в пълна степен ще бъдат постигнати трите главни приоритета на Програмата, свързани с повишаване на конкурентоспособността и балансираното развитие на селското и горското стопанство и преработващата промишленост, опазване на екосистемите и устойчивото управление на природните ресурси и утвърждаване на социално-икономическото развитие на селските райони. 

Остатъчният ресурс е преразпределен от Мярка 1, Подмярка 4.1.2, Подмярка 6.1, Подмярка 6.4.1, Мярка 10, Мярка 11, Мярка 16 и Подмярка 22.2,  както и от финансовия инструмент - кредитен фонд от Програмата.

Свободните разполагаеми средства ще бъдат насочени към бюджетите на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с цел обявяване на целеви приеми по двете подмерки през 2024 г.

Също така, чрез преразпределението на средства ще бъде осигурен и финансов ресурс за увеличение на бюджета по проведени през 2021 и 2022 г. процедури за прием по подмерки 4.1 и 7.2.

На заседанието беше одобрена Индикативната годишна работна програма на ПРСР за 2024 г., предвиждаща провеждане на целеви прием по подмярка 4.1  и на целеви прием по подмярка 4.2 за инвестиции в околна среда.

Участниците в комитета одобриха и критериите за подбор на проектни предложения по двете процедури, които да осигурят реалистично изпълнение на проектите.

По време на заседанието заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева заяви, че амбицията на Управляващия орган е да осигури ликвидност на средства по приключили приеми от ПРСР 2014-2020 г., които имат потенциал, да бъдат реализирани. Тя обясни, че успешното финализиране на Програмата е възможно само чрез взимане на реалистични решения в контекста на екшън плана, по който се работи през тази и следващата година. „Средствата трябва да бъдат инвестирани своевременно, оптимално и без допускане на загуба“, подчерта заместник-министър Георгиева.

Предстои Управляващия орган да представи и договори окончателен вариант на 17-то изменение на ПРСР със службите на Европейската комисия.
По време на заседанието Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) представи общия напредък на изпълнението на ПРСР.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg