Състезанието за агро-хранителни стартъпи EIT Food RIS Innovation Prizes раздава награди до 25 000 евро за печелившите участници. Това съобщи Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации (ИАИ) по време на форум „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“ в Икономическия университет във Варна.

От полето до трапезата: Как може да се случи у нас?

Програмата ще бъде отворена за кандидатстване до 19 април 2020 г. Състезанието е в два кръга, като наградите за първи кръг са съответно 1000 евро, 3000 евро и 5000 евро, а за втори кръг са 10 000 евро, 15 000 евро и 25 000 евро.

EIT Food RIS Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната сфера в Южна и Източна Европа.

„Вече отворихме за кандидатстване четири програми на EIT Food, от които могат да се възползват българските студенти и докторанти, научни работници, държавна администрация, предприемачи, стартъпи и всички заинтересовани и работещи в агро-хранителната индустрия“, допълни Светлана Боянова.

EIT Food Jumpstarter е пре-акселераторска програма за обучение, чрез която най-добрите бизнес идеи могат да спечелят награди до 10 000 евро, а срокът за кандидатстване е 15 март 2020 г.

EIT Food Академия „Government Executive“ е програма за двудневно практическо обучение за служители в държавната администрация, по която има възможност да се покрият разходите за пътни и нощувки до 1000 евро и е отворена за прием на заявления до 20 март 2020 г.

EIT Food RIS Fellowship е уникална възможност за студенти и докторанти да спечелят от 3 до 6 месечни платени стажове в едни от най-големите агро-хранителни компании в Европа. Заплащането е в размер на 1350 евро на месец по програмата, насочена към студенти и 2000 евро на месец за докторанти. Те могат за подадат своите кандидатури до 31 март 2020 г.

EIT Food Legal and Accounting Support предлага правна и счетоводна подкрепа за стартиращи предприятия в ранен етап, в размер на до 2500 евро и има график за кандидатстване до 30 септември 2020 г.

Кандидатстването по всички програми става през апликационни форми на портала на EIT Food. Информация за програмите и условия за допустимост на кандидатите са налични на интернет страницата на Институт за агростратегии и иновации.

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) възложи на Института за агростратегии и иновации да функционира като ЕIT Food Хъб за България през 2020 г.“, каза още Боянова.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT - пан-европейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб.

Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен и ефективен хранителен сектор, който подкрепя една устойчива и кръгова биоикономика.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Дават на иноватори до 20 хил. евро, с които да развият бизнес идеята си

Агроиновации: 6 стратегически цели на EIT Food за цифрова трансформация

Агроиновации: Словенско мобилно приложение помага да разберем произхода на храната ни