Нямаме време, защото на практика правим почти наново Стратегическия план. Това бяха думите на служебния зам.-министър Явор Гечев по време на изслушване в Комисията по земеделие в Народното събрание.

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

Именно това беше и изречението, което внесе смут в сектора. Оптимисти ли са земеделците и закъсняваме ли според тях с изготвянето на Стратегическия план, пред Агри.БГ коментира Янка Попова, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"Какво правим със Стратегическия план, на база на който следващите 7 години ще работим и ще трябва да подкрепяме т.нар приоритетни сектори?
Кога ще чуем идеите? Кога ще ги коментираме в ТРГ за Стратегическия план? Ние чакаме с нетърпение всичко това. Знаете, че вече сме заложили изключително важни сектори за приоритетните сектори. Темите са таваните, преразпределително плащане, целевите бюджети за модернизация по Втори стълб. Кога? Аз се притеснявам изключително много вече.

Нали имаме някакъв график, който гласи, че до края на годината трябва да имаме стратегически план. Кога ще заседаваме? Кога ще коментираме, защото със сигурност ще има много гледни точки", обясни Попова.

Има ли вариант Стратегическия план да бъде изпратен към Европейската комисия без обсъждане с бранша?

"Това направо не ми се мисли, че може да е възможно, но в контекста на това, че днес сме тук по този повод, защо да не го и очакваме. Лично аз не го очаквам, но просто съм притеснена", каза още Янка Попова.

Читателите на Агри.БГ също коментират темата.

“Доказано знаете как да скапете всичко. И сега се започва. Какво ще правиш утре, ще си ходиш, кой ще плаща сметката? А за сметката знаете ... кой ще плаща ... българския земеделец”.

Имат ли основание притесненията на земеделците и ще предадем ли навреме Стратегическия си план, предстои да разберем.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg